Beukenhout
Beuken is ons edelste inlandse hout. Thonnet stoeltjes waren maar wat gebogen beukenlatjes en daar konden een eeuw lang zwaar cafépubliek dragen.
 
Wytske's Friese fijnhouthandel
   
Koninklijk beukenhout

Van Kroondomeinen kwam een trailer vol zware beukenstammen gekregen die onder koninklijk toezicht bij het oude Loo zijn gegroeid. Door de hoge ouderdom begonnen enkele kronen takken te verliezen en omdat dit terrein intensief wordt gebruikt door de koninklijke familie moesten ze helaas gekapt worden. Van de nood een deugd makend heb ik aal goede stammen opgekocht, gezaag op 50 mm dik  en gedroogd (KD) voor het beste koninklijke meubelhout, traptreden, boomstamtafels of wat men er maar voor fraais van wil maken.
De prijs van deze bijzondere planken is E. 750/m2 per stam gemeten naar het volume na zagen en drogen (dus niet rond-gemeten aan de boom voor het zagen)
Als u slecht één plaat voor bijvoorbeeld een boomstamtafel wilt uitzoeken is de prijs 1150 per kuub. (prijzen ex btw)


Boomstamtafel uit één stuk beuken zie het kruisje op de onderstaande foto

 

Beukenstammen gezaagd en gedroogd voor meubelhout, traptreden of boomstamtabels.

 

In beukenhout zoek ik alleen de mooiste fineerkwaliteit onderstammen; Hieronder de tien meter lange kaarsrechte stammen van een oer-nederlands landgoed waar "de familie" al 900 jaar het mooiste hout teelt. Vijftig kubieke meter leverde deze dunning op en de overige beuken hebben nu weer de ruimte om nog verder te groeien.

Ik heb al die mooie stammen beukenhout op de foto hierboven verzaagd tot planken van 45*400 mm maximaal 6 meter lang voor zeer zware beuken vloeren, meubelhout, traptreden enzovoort.

 

Na het zagen komen de beukenhouten reuzenplanken eerst thuis om daar een jaartje rustig te drogen. Pas dan laat ik ze kunstmatig nadrogen om zo mooi rustig hout te krijgen.

Ik heb ook nog een mooie partij prime beukenplanken 27*220mm inzaagmaat in lange lengten om de allermooiste gevelbekleding van te maken als alternatief voor tropisch hardhout. Hieronder nog een foto van een gemodificeerde beukenplank die ik een jaar buiten heb gelegd als proef. Dit gemodificerde beukenhout blijft als gevelbekleding dus strak en vergrijst mooi en is goedkoper en beter dan dezelfde maat western red cedar. E 65 ex/m2

 
   
Handelshuis Middelzee, Schraard / Britsum