Wytske's Houthandel  
  Wytske's Friese fijnhouthandel  
   

Terrassen, Vlonders, Tuinmeubelen.

Een zilveren terras van douglas-aquawood, mijn meest gevraagde buitenhout. Woonboerderij Friesland.

Villa aan de waterkant met douglas-aquawood terrassen

Een prachtig terras van Western Red Cedar planken door de familie de Vries sfeervol ingebed in hun tuin.
Western red ceder wordt in Amerika gezien als het neusje van de zalm voor terrassen zie www.cedar-decking.com

Deze familie maakte hun terras van vlonderplanken van Larikshout. Door het gebruik van planken van verschillende breedtes ontstaat een visueel interessant geheel. De tuin is venig en Larixvlonderplanken zijn bijpassend duurzaam. Let op! Ik maak eigener beweging nooit van die rare groefjes aan de bovenkant. Anders zaten die nu vol zwarte veensmeer en konden de kindertjes spelend op dit terras niet schoonblijven. Het hout waait ook eerder droog. Ook scheepsdekken hebben terecht nooit zulke rare groefjes met vuil en glibberige natte algen..

Bastiaan zoekt het meer in perfect geselecteerd Oregon Pine en maakt een superterras van vlonderplanken met een perfecte fit bij de moderne roterdamse tuinwijk.

Even opruimen en klaar!

En dan moet er nog wat op die terrassen. Mijn man kom het niet laten en maakte een prachtig tuinsetje van mijn lariksplanken. Gewoon om het eens uit te proberen met lijm, bovenfrees, Owatrol en wat jachtlak. In mijn ogen prachtig...maar ik ben natuurlijk bevooroordeeld.

 

Dat tuinsetje heb ik voor zo ongeveer de prijs van het hout weer op mijn kar geladen en een passende bestemming gegeven bij de fam Poortvliet. Laat het nu maar zomeren dan kan men in Italiaanse setting aan lange tafels.

Wie een tuintafel of terras maakt laat enige ruimte tussen de planken voor het weglopen van het water en voor het drogen.
Diepe antislipgroeven in lengterichting of loopdekgroeven zijn een rare marketingtruck. Het werkt omgekeerd. De groeven vangen water en vuil, lopen niet leeg zijn een groeiplaats voor mossen en algen die tegen tijdelijke droogte kunnen, maar bij vochtig weer de planken levensgevaarlijk glad maken. Ik hoorde van iemand die er in arren moede kippengaas over had gespijkerd. Mijn douglas-aquawoodplanken zijn zovel bezaagd als fijnbezaagd altijd stroef en met een zuchtje wind weer droog en zilverig. Dus een fijn ribbeltje is voor bepaalde houtsoorten zoals Siberisch lariks nog o.k. maar diepe antislipgroeven niet. Vlonderplanken horen ook niet van tropisch hout. Een ecokeurmerk (FSC of ander keurmerk) op hout uit tropenbos is nooit ecologisch verantwoord. Ons onderzoek daarnaar is al in 1980 (!) in diverse tijdschriften zoals de houtwereld en het Wageningse Hoogeschoolblad gepubliceerd. Hardhout zoals Bankirai geeft bovendien gemeen zwerende splinters. Douglashout is anders. Onvergankelijk, relatief hard naaldhout maar... Mijn douglas-aquawood terassen hebben een fijne niet splinterende vezel zodat ze
blotevoetenvriendelijk zijn.
Zie hieronder de spekglad begroeide vlonderplanken van bankiray met antislipgroeven.

Douglas-aquawoodterras architect Kemme

Douglas-aquawood vlonderplanken villa Heerenveen

vlonderplanken Douglas-aquawood tenthuisje Vlieland

 

eiken-aquawood schutting

 

douglas-aquawood tuinafscheiding

Ik heb van kleine stammetjes Chamaecyparis "Japanse pergola-palen" gezaagd.

Chamaecyparis heet in Japan "Hinoki"en er worden tempels en badkuipen van gemaakt. Het is een zeer geurige en duurzame houtsoort. De oudste Japanse tempels van dit hinoki hout zijn al 13 eeuwen oud en dat onbehandeld in een vochtig klimaat. Eeen badkuip van hinoki is de hoogste Japanse luxe. Alle Amerikaanse Chamaecyparis wordt daarom naar Japan geéxporteerd omdat Hinoki in Japan nu zeldzaam en beschermd is. In ons land kwam ik een proefbos tegen bij het Utrechts Landschap dat nodig aan een dunning toe was.  De palen zijn 3 meter lang en vierkant 8*8, 10*10, 12*12 en 15*15 cm. I

Voor de ware liefhebber is er ook nog wel wat chamaecyparis plaathout. (=ongekantrechte planken)

Villa aan de waterkant met douglas-aquawood terrassen

Villa aan de waterkant met douglas-aquawood terrassen

 

 
 
Haalhout.nl