Magnesiumoxide platen zijn goedkoop  
  Wytske's Friese fijnhouthandel  
   
   
   
Wat is er nieuw in 2022.
  Nee geen gipsplaten
Waarom magnesiumoxideplaten? Gipsplaten zijn vandaag de dag toch de standaard afbouwplaten voor binnen? Gipsplaten stellen hoge eisen aan de wanden en plafonds waarop ze bevestigd worden. Immers gipsplaten zijn zwak en uiterst gevoelig voor nattigheid. Gipsplaten hebben een wapening van papier en dat stelt grenzen aan de sterkte. Een weinig genoemd nadeel is dat gips en andere cementachtige materialen radioactief radongas uitwasemen 1*). Daar zijn overheidsnormen voor maar ook weinig radioactiviteit is schadelijk. Waarom nog meer toevoegen aan de natuurlijke achtergrondstraling. Omdat er ook radongas uit de bodem de kruipruimten in trekt, zou je voor het bouwen of voor het renoveren eerst een bodemfolie van PE (poly-ethyleen) moeten leggen om die gassen te keren en daarna met zo weinig mogelijk beton en zonder gipsplaten verder bouwen.

Een houten huis leeft beter maar..
Een geheel houten huis met natuurlijke isolatie zou het ideaal zijn en het beste wooncomfort realiseren. De werkelijkheid is echter weerbarstig, Een houten huis in modern houtskeletbouw, wordt opgebouwd met een volhouten frame van kleine balken,: vurenhout CLS-maat (Cannadia Lumber Standard  of SLS-maat (Scandinavian Lumber Standart).. Maar die frames ontlenen hun bouwkundige sterkte aan een houtachtige plaat waarmee ze n- of tweezijdig worden betimmerd. Net zoals golfkarton zijn sterkte krijgt van de kartonnen buitenvellen en de dikte van de golvende verbinding. Het geheel is sterk. Maar juist al dat plaatmateriaal maakt het huis benauwd ongezond. Een gezond houten huis is niet gebouwd van lijm, echt niet.
Foto:
Wytske maakt een strak brandveilig plafond van MGO-platen

OSB-platen zijn niet ecologisch
Die houtplaten voor de sterkte-betimmering zijn platen OSB (Oriented Strand Board) plat geperste houtsnippers verbonden met lijm of spaanplaten. Je woont dan eigenlijk in lijm in plaats van hout. Probleem is dat die lijmen lijmdampen afgeven 2*) zoals Urethaan en formaldehyde en die geven een hoofdpijnklimaat. Meestal merk je daar niks bewust van, tenzij je overgevoelig bent. Er zijn normen voor. Normen zijn altijd een compromis tussen gemeten en verwachtte schade en het economisch profijt. Maar deze dampen bevorderen net niet het welzijn, niet het "wat voel ik me fit" gevoel.
 

Brand en geluid
Die snipperplaten zijn geen nette afwerking en bovendien brandgevaarlijk en laten ook geluiden goed door. Daarom moeten OSB-platen afgewerkt worden met n of twee lagen gipsplaten. Die grote massa gips, vaak een afvalproduct van elektriciteitscentrales waar de zwaveldampen met kalk worden afgevangen draagt door het radongas ook niet bij tot een gezond binnenklimaat. Ja alles binnen de wettelijke norm, want die zit op het product of je daar nu weinig of tien maal zoveel van toepast. En wanneer er een lekkage is van dak, cv of waterleiding of een overstroming, verandert je interieur van gipsplaten in n klap in een rune.

Alternatief
Maar er is een heel degelijk alternatief: magnesiumoxide platen! Aan deze kant van de wereld gebruiken we gipsplaten maar aan de andere kant van de wereld zijn magnesiumoxideplaten de norm.
Magnesiumoxideplaten zijn niet gemaakt van afval maar van magnesiumoxide en f magnesium chloride (MgCl2) f met magnesiumsulfaat. Alleen laatste zijn watervast dus wij verkopen uitsluitend chloorvrije magnesiumoxideplaten voor het natte Nederlandse klimaat.  Magnesiumoxideplaten zijn niet gewapend met een laagje papier maar met meerdere netwerken van sterk glasvezel op dezelfde wijze waarop je een betonnen vloer wapent met staalnetten.
Voor het milieu hebben de magnesiumoxide platen de volgende voordelen.
De productie vergt aanzienlijk minder energie dan gipsplaten.

Magnesiumoxide werd al door de Romeinen gebruikt
Magnesiumoxide is n van de meest voorkomende mineralen. Het is niet giftig, turners bepoederen hun handen ermee en magnesium moet je voldoende extra nemen als je als sporter last krijgt van spierkrampen.
Magnesiumoxideplaten emitteren geen lijmdampen als formaldehyde of urethaan en evenmin radongas.

Bouwkundige voordelen:
Magnesiumoxideplaten kun direct gebruiken voor de bouwsterkte, dus in de plaats van OSB-platen en je hoeft ze niet af te werken met weer gipsplaten. Je kunt Magnesiumoxide platen voor wat betreft naden en schroefgaatjes op dezelfde wijze afwerken als gipsplaten en daarna meteen in de gewenste ralkleur verven. De zichtzijde is glad.
Er zijn in ons land projectontwikkelaars/aannemers die deze Magnesiumoxideplaten als buitengevel gebruiken en de buitenzijde als schijnbaar gemetselde muur beplakken steenstrips. Met gipsplaten kun je zoiets vergeten.
Magnesium-oxideplaten maken ook het gebruik van extra lagen gips overbodig waar die wegens brandgevaar zijn voorgeschreven. Magnesiumoxideplaten zijn immers vele malen langer brandbestendig.
Datzelfde geldt voor geluidwering. Magnesiumoxideplaten zijn buitengewoon geluidwerend.
Uiteraard zijn ons deze magnesiumoxideplaten CE-gecertificeerd geleverd.
 

Minder kosten
Verreweg het het belangrijkste voordeel van magnesiumoxideplaten is het vermijden van tal van extra werkgangen. Elke laag in een wand is een extra werkgang in de bouw en ook al zijn magnesiumoxideplaten relatief duur ten opzichte van gipsplaten de dure werkuren worden er door gehalveerd. De combinatie van OSB platen met gipsplaten maakt overigens een wand ook al duurder en het extra werk van n tot twee lagen gips zetten kost zoveel meer, dat de keus voor Magnesiumoxideplaten snel gemaakt is. Goedkoop is hier echt duurkoop.
 

Laagste prijs garantie
Ondanks het feit dat de schrikbarende stijging van de containerprijzen de handelsmarges doet wegsmelten, zijn we toch begonnen met de import van magnesiumoxideplaten. Twee maten 12*1220*2700 mm en 12*1220*3050 mm. Een dikte met voldoende sterkte voor houtskeletbouwwanden en voor een hoge brand- en geluidwering. De prijs, no nionsens in de staat zoals ze geleverd worden,  is gegarandeerd altijd de laagste vergeleken met andere reguliere openbare aanbiedingen.
Disclaimer: Daarbij gaan we wel voorbij aan incidentele dumpprijzen of de prijzen van rest- of schadepartijen. Wij gaan, heel eerlijk, ook niet onder de kostprijs dumpen natuurlijk maar, omdat we overtuigd zijn van de ecologisch kenmerken en bouwkwaliteiten, promoten we magnesiumoxideplaten met een zo laag mogelijk marge. U mag ons er op wijzen als wij toch de prijzen te hoog hebben in vergelijking meteen regulier aanbod in de bouwmarkt.

Voor wie alles wil weten over magnesiumoxideplaten, hun toepassingen en verwerkingen verwijs ik gewoon naar alle informatie op het wereldwijde web. 3*) Daar staat zoveel over Magnesiumoxideplaten, dat ik er niets aan hoef toe te voegen: Google gewoon op "magnesiumoxide boards" plus woorden als "properties", "fire resistance", sound, "how to" enzovoorts. Ook op Youtube staan oneindig veel filmpjes over de toepassing en verwerking.

 

1*) http://mensengezondheid.nl/radon/

2*) https://nl.science19.com/what-is-chemical-mdi-10387

3*) https://www.buildwithrise.com/stories/magnesium-oxide-board-guide


foto: het lossen van een groot pak magnesiumoxideplaten met twee hefrucks..
"It takes two to tango." Klik maar op de foto's voor de filmpjes

 


 

   
   
 
 
 
Haalhout