Hieronder wat voorbeelden van het vergrijzen van duur Amerikaans western red cedar. De fotos zijn genomen her en der in een jonge stadswijk. Het verweringproces is dus nog niet volledig en het is de buitengewoon natte en zachte winter van 2006/2007, de datum van de foto's is 6 februari 2007.

Het beeld is een wat goor uiterlijk met kleine zwarte puntjes. Ook alle soorten termowood blijken dit beeld te vertonen. Ook ziet het natte tremohout dan donkerder dan het WCR. Verwachting is dat desondanks als het verweringsproces doorzet het hout verder gaat vergrijzen. Opgemerkt moet daarbij worden dat niemand tot nu toe ervaring heeft met deergelijke aanhoudend warme natte winters en het vergrijzen van onbehandels hout.

Wij kunnen bij de verkoop hiervoor dan ook geen toekomstvoorspellingen doen, maar bieden voor de kopers van ons hout,  die niet willen wachten op een nette vergrijzing, tegen groothandelsprijs ecoleum impregneer, ecoleum en percoleum van www.pk-koopmans.nl . Deze producten zijn op lijnoliebasis en buitengewoon duurzaam en onderhoudsvrij.

Watergedragen coatings blijken mindere goed te voldoen. Vaak gaan ze door de werking van het hout op de houtnerven in reepjes scheuren. Die krullen op, laten los en het hout wordt op plekken waar de verf toch heeft losgelaten gtoch grijs. Overlaken conserveert alleen de vlekkerigheid. Het is dus een kwstie van tijdig onderhoud of volhouden met niksdoen. Het laatste is natuurlijk verweg het minste werk.

Ook termohout zoals stellacwood en platohout wordt dit verschijnsel geconstateerd. Ook deze foto's zijn van hout dat een jaar eerder is geplaatst.

Een schilderachtig voorbeeld hoe niet impregneren verf in tegenstelling tot lijnolieverf tenslotte in reepjes loslaat van het hout.

Hieronder wat voorbeelden uit een wijk waar alle gevels met western red cedar zijn bekleed. De verf verweerde snel, vooral op de zonzijde. ook lag de wijk aan de windzijde van een drukke snelweg. Dit ging dus niet goed, waarna sommigen de verf geheel verwijderden (gaf tenslotte het beste resultaat zij het nu iets donkerder) of verfden of lakten het weer over waarbij niet dekkende verven de vlekkerigheid alleen maar conserveerden.

Twijfel u, even relativeren, kijk dan naar alle mooie houten gevels. Dit zijn maar voorbeelden en de berichten over ongelukken hebben u ook nog nooit van de aanschaf van een auto afgehouden.

Overigens naar onze ervaring houdt ongeschaafd hout zich het mooiste op de gevels en onze profmonsters aquawood blijven (tot nu toe) buiten brandschoon.

Onder:
Het verder ongelakte Hemlock-Aquawood dat nu enige maanden in de lauwe winter in de grond staat. (Ik zal deze foto periodiek opnieuw maken.)